Noves perspectives pel Concurs Comarques Catalanes

El passat cap de setmana, dies 9 i 10 de setembre de 2017 es va disputar la 28ena edició del Concurs Comarques Catalanes, un clàssic en la radioafició de casa nostra en 2 metres i que des de fa dos anys organitza l’Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT).

EB3JP, Joan, President d’Arcat, operant l’estació EG3ARC
Així doncs, en qualitat d’organització, ARCAT va instal·lar una estació multimodal (fonia SSB-FM i CW) a Castelladral, un poble del municipi de Navàs, comarca del Bages, Locator JN01VV; al bell mig de la geografia catalana. Des d’allà, tant dissabte a la tarda amb meteorologia adversa com diumenge al matí amb millor temps es van anar reportant els diferents participants, degudament anotats al registre (Log). Tots aquests contactes tindran efectes multiplicadors per als concursants un cop processats i realitzat el recompte.

ARCAT ha assumit amb interès i il·lusió la organització d’aquest concurs, i ja s’ha dotat d’un domini específic i el corresponent lloc web on s’aniran publicant les informacions relatives al concurs a mesura que es vagin produint. La nova web es troba a l’adreça http://www.comarques.eu. Paral·lelament s’ha obert un període de reflexió respecte al futur d’aquest concurs, amb algunes idees a debatre sobre la possibilitat d’actualitzar-ne alguns aspectes, com ara l’ampliació a diferents territoris de parla catalana i l’obertura a noves modalitats, com poden ser alguns modes digitals, actualment en expansió. Naturalment això són idees per a la reflexió i no hi ha cap decisió presa, caldrà anar-ho meditant i obrir un marc de consultes, participació i recull d’opinions entre diferents sectors, especialment els participants. ARCAT n’anirà informant, sempre amb la voluntat d’eixamplar al màxim les possibilitats de participació i l’objectiu fer créixer el concurs.

Estació organitzadora EG3ARC

El dia despunta a Castelladral. A punt per la segona jornada de concurs.
ARCAT com a entitat organitzadora del concurs va instal·lar l’estació EG3ARC a Castelladral (Bages) per fer-se present durant tot el concurs, dissabte dia 9 a la tarda i diumenge, 10, al matí. El punt escollit va ser Castelladral, un nucli del municipi de Navàs, al Bages, amb una localització estratègica, ja que es troba a una alçada suficient com per tenir molt bones vistes sobre gran part del territori, a la Depressió Central Catalana, i una localització centrada geogràficament. Allà mateix, dalt d’un turonet, al costat del dipòsit d’aigua, hi ha la caseta on actualment segueix operatiu un repetidor al servei de la prevenció d’incendis.

La instal·lació de l’estació va comptar amb dos equips, un per a FM amb antena vertical i un altre per a SSB i CW amb directiva Yagi d’11 elements. El muntatge es va preparar en els dies precedents al concurs, i finalment el dissabte al matí es van acabar d’instal·lar els equips i antenes.

Dissortadament el temps no va acompanyar i aquestes últimes operacions es van haver de fer sota la pluja, de poca intensitat però persistent. Fet això i després d’un dinar informal, puntualment a les 14 UTC es va donar per iniciat el Concurs i es va posar en marxa l’estació amb els primers contactes confirmats, alternant les diferents modalitats i amb la col·laboració de l’experimentat operador CW EA3ATK, Josep, que es va encarregar dels contactes en telegrafia.

EA3ATK, Josep, operant en CW.

La segona jornada, diumenge al matí, es va desenvolupar amb tota normalitat i amb una meteorologia molt més avinent. De bon matí es van aixecar les boires i el sol va brillar amb tota la seva esplendor, obrint a l’horitzó un impressionant paisatge visible des d’aquest mirador privilegiat de Castelladral: des de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac fins al Pirineu i Prepirineu passant pel Montseny.

Al llarg del matí, darrera jornada de concurs, es van anar alternant modalitats de l’estació organitzadora EG3ARC: SSB, CW i FM, establint contactes successius amb diferents participants. No va faltar coca i alguns entrepans per entretenir la gana fins que a les 12:00 UTC es va donar el concurs per acabat, procedint a l’apagada i desmuntatge de l’estació.

Un cop processats els registres s’anunciarà oportunament els resultat i la data del lliurament de premis.

Més imatges:

Muntant les antenes sota la pluja
Vista general de l’estació: caseta i antenes.
Recés després de la instal·lació amb pluja. Dins la caseta, recuperant-se de la mullena, EB3JP Joan i Albert EC3DBZ.
Al fons, la serralada de Montserrat.
Recollint material, amb EB3JP Joan en primer terme, EA3ALV Laura, EC3DBZ Albert i Ea3ATK Josep al fons. També hi van participar EA3HSP Albert i EA3HWR Jordi que no surten a la foto.

Comments are closed.