• Category Archives General
 • Comunicat ARCAT: Pels drets i llibertats de Catalunya


  L’Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT) lamenta profundament i assisteix amb tristesa a la pèrdua de drets i llibertats personals i col·lectius que està experimentant el nostre país i manifesta tot el seu suport i solidaritat amb les institucions democràtiques catalanes, organitzacions cíviques, empreses i persones que han estat perseguides per defensar pacíficament les seves idees. Només l’acceptació de la diversitat de pensaments i el respecte envers ells ens permetrà créixer com a poble i com a persones.

  Com a radioaficionats defensem el diàleg i la comunicació per damunt de tot, i fem bandera de la tolerància i el respecte que dissortadament han mancat cap a Catalunya. Els radioaficionats ens comuniquem entre nosaltres per tots els països i continents del món, hem après a respectar el pensament de cadascú i evitem que la discrepància esdevingui conflicte.

  Per això i mantenint el nostre esperit de servei, ens posem a disposició d’organismes, institucions i entitats de Catalunya en tot allò que puguem ser útils i en la defensa dels drets i llibertats que ens estan essent manllevats.


 • Noves perspectives pel Concurs Comarques Catalanes

  El passat cap de setmana, dies 9 i 10 de setembre de 2017 es va disputar la 28ena edició del Concurs Comarques Catalanes, un clàssic en la radioafició de casa nostra en 2 metres i que des de fa dos anys organitza l’Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT).

  EB3JP, Joan, President d’Arcat, operant l’estació EG3ARC
  Així doncs, en qualitat d’organització, ARCAT va instal·lar una estació multimodal (fonia SSB-FM i CW) a Castelladral, un poble del municipi de Navàs, comarca del Bages, Locator JN01VV; al bell mig de la geografia catalana. Des d’allà, tant dissabte a la tarda amb meteorologia adversa com diumenge al matí amb millor temps es van anar reportant els diferents participants, degudament anotats al registre (Log). Tots aquests contactes tindran efectes multiplicadors per als concursants un cop processats i realitzat el recompte.

  ARCAT ha assumit amb interès i il·lusió la organització d’aquest concurs, i ja s’ha dotat d’un domini específic i el corresponent lloc web on s’aniran publicant les informacions relatives al concurs a mesura que es vagin produint. La nova web es troba a l’adreça http://www.comarques.eu. Paral·lelament s’ha obert un període de reflexió respecte al futur d’aquest concurs, amb algunes idees a debatre sobre la possibilitat d’actualitzar-ne alguns aspectes, com ara l’ampliació a diferents territoris de parla catalana i l’obertura a noves modalitats, com poden ser alguns modes digitals, actualment en expansió. Naturalment això són idees per a la reflexió i no hi ha cap decisió presa, caldrà anar-ho meditant i obrir un marc de consultes, participació i recull d’opinions entre diferents sectors, especialment els participants. ARCAT n’anirà informant, sempre amb la voluntat d’eixamplar al màxim les possibilitats de participació i l’objectiu fer créixer el concurs.

  Estació organitzadora EG3ARC

  El dia despunta a Castelladral. A punt per la segona jornada de concurs.
  ARCAT com a entitat organitzadora del concurs va instal·lar l’estació EG3ARC a Castelladral (Bages) per fer-se present durant tot el concurs, dissabte dia 9 a la tarda i diumenge, 10, al matí. El punt escollit va ser Castelladral, un nucli del municipi de Navàs, al Bages, amb una localització estratègica, ja que es troba a una alçada suficient com per tenir molt bones vistes sobre gran part del territori, a la Depressió Central Catalana, i una localització centrada geogràficament. Allà mateix, dalt d’un turonet, al costat del dipòsit d’aigua, hi ha la caseta on actualment segueix operatiu un repetidor al servei de la prevenció d’incendis.

  La instal·lació de l’estació va comptar amb dos equips, un per a FM amb antena vertical i un altre per a SSB i CW amb directiva Yagi d’11 elements. El muntatge es va preparar en els dies precedents al concurs, i finalment el dissabte al matí es van acabar d’instal·lar els equips i antenes.

  Dissortadament el temps no va acompanyar i aquestes últimes operacions es van haver de fer sota la pluja, de poca intensitat però persistent. Fet això i després d’un dinar informal, puntualment a les 14 UTC es va donar per iniciat el Concurs i es va posar en marxa l’estació amb els primers contactes confirmats, alternant les diferents modalitats i amb la col·laboració de l’experimentat operador CW EA3ATK, Josep, que es va encarregar dels contactes en telegrafia.

  EA3ATK, Josep, operant en CW.

  La segona jornada, diumenge al matí, es va desenvolupar amb tota normalitat i amb una meteorologia molt més avinent. De bon matí es van aixecar les boires i el sol va brillar amb tota la seva esplendor, obrint a l’horitzó un impressionant paisatge visible des d’aquest mirador privilegiat de Castelladral: des de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac fins al Pirineu i Prepirineu passant pel Montseny.

  Al llarg del matí, darrera jornada de concurs, es van anar alternant modalitats de l’estació organitzadora EG3ARC: SSB, CW i FM, establint contactes successius amb diferents participants. No va faltar coca i alguns entrepans per entretenir la gana fins que a les 12:00 UTC es va donar el concurs per acabat, procedint a l’apagada i desmuntatge de l’estació.

  Un cop processats els registres s’anunciarà oportunament els resultat i la data del lliurament de premis.

  Més imatges:

  Muntant les antenes sota la pluja
  Vista general de l’estació: caseta i antenes.
  Recés després de la instal·lació amb pluja. Dins la caseta, recuperant-se de la mullena, EB3JP Joan i Albert EC3DBZ.
  Al fons, la serralada de Montserrat.
  Recollint material, amb EB3JP Joan en primer terme, EA3ALV Laura, EC3DBZ Albert i Ea3ATK Josep al fons. També hi van participar EA3HSP Albert i EA3HWR Jordi que no surten a la foto.

 • VISITA 112 REUS

  El pròxim dia 31 de març a les 12 h tenim una visita al 112 de Reus, cal fer reserva com més aviat millor, ja que només tenen aforament per 15 persones.
  Si la quantitat d’inscrits és més gran, es farà una segona llista per poder fer una 2a. Visita un altre dia.
  En acabar buscarem un restaurant per la zona pel qui es vulgui quedar a dinar.

  Dia: 31/03/2017
  Hora: 12 h.
  Lloc: Carrer dels Pagesos, 2 Reus (està prop de l’aeroport per la Carretera T-11)


  info@arcat.eu


 • 3a. AGERMANADA DE LA RADIOAFICIÓ A SANTPEDOR

  Un any més ARCAT organitza la 3a. Agermanada de la Radioafició a la Plaça Gran de Santpedor (Bages)

  Aquest any inaugurarem una part del local d’ARCAT cedit per l’ajuntament de Santpedor, tot i que encara està per equipar, us el volem mostrar a tots vosaltres.

  Programa d’activitats de l’agermanada:

  – Al llarg del Matí mostra d’un equipament bàsic per utilitzar en les comunicacions d’emergències.

  -10:30 h. Botifarrada.

  -12:00 h. Visita del local d’ARCAT.

  -13:00h. Xerrada Tècnica a càrrec de EB3EWQ, Joan.

  -14:30h. Dinar al Restaurant: MAS DE LA SALA, Crta. C-16, sortida 59, Plans de la Sala.

  MENÚ:

  PLATS PER COMPARTIR

  *Amanida de llenties amb pop i vinagreta de mostassa

  *El nostre salmó marinat

  *Patates braves

  *Rossejat de fideus amb salsitxa, carxofa i sípia

  *Croquetes casolanes de pollastre

  *Cruixent de botifarra del perol amb ceba i patata escalivada

  SEGON PLAT (a triar prèviament)

  *Llobarro a la planxa amb guarnició de temporada

  *Tall de porc Ral amb suc de rostit, patata palla i saltat de temporada

  POSTRES

  *Pastís d’ametlla amb gelat de canyella

  *Vi D.O. Pla de Bages, aigües i cafès

  24 € iva inclòs.
  —————————————————————————————

  MENÚ INFANTIL

  PRIMER PLAT (a triar prèviament)

  *Macarrons a la bolonyesa

  *Canelons de la casa gratinats

  SEGON PLAT (a triar prèviament)

  *Pit de pollastre a la planxa i patates fregides

  *Escalopa de llom amb patates

  *Inclou gelat, aigua, refresc.

  12 € iva inclòs.

  (En el cas de nens que facin un sol plat i els postres el preu serà de 8 €.)

  El qui es vulgui quedar a dinar cal fer reserva fins al dia 12/03/2017, fen un ingrés al número de CaixaBank:

  ES79 2100 3294 2122 0015 1744

  Cal posar clarament l’INDICATIU de qui fa l’ingrés i el segon plat CARN o PEIX.


 • Calçotada social d’ARCAT a Els Pallaresos, Tarragonès

  Un any més, socis i amics de l’Associació Radioaficionats de Catalunya (ARCAT) es van trobar per fer una calçotada i passar junts un dia de celebració

  El dinar, conversa distesa en bona companyia i amb bons aliments.
  Una vintena de socis i amics de l’Associació Radioaficionats de Catalunya van coincidir dissabte 18 de febrer en una finca de Els Pallaresos (El Tarragonès) per celebrar una esplèndida calçotada. Si bé no va ser estrictament un dia de treball amb la ràdio, si que aquesta hi va ser present, tant per la visita a les impressionants instal·lacions de l’amfitrió EA3HK (Pere) sinó també per la impressionant torreta d’antenes que es podia veure en tot moment.

  Va ser una altra ocasió per relacionar-se de forma distesa entre col·legues, amics i parents al voltant de la taula i també durant els preparatius. Així ho va expressar el president d’ARCAT, Joan Peramiquel, en el transcurs de l’àpat, «és un plaer poder compartir aquests moments amb tanta gent maca entre nosaltres», conjuntament amb el merescut agraïment als amfitrions Pere (EA3HK) i Lluïsa, que van vessar amabilitat i generositat al llarg de tota la jornada.

  Visita a les instal·lacions de ràdio
  Preparant foc i calçots
  El dia va acompanyar amb una comfortable bonança. El sol va lluir amb orgull i la temperatura agradable convidava a l’aire lliure. Mica en mica van anar arribant els convidats a la finca, guiats per detallades instruccions i posicionament. L’activitat inicial va consistir en la visita de les instal·lacions de ràdio de l’amfitrió EA3HK.
  Calçots a punt de ser escalivats
  Una mangífica i envejable torreta de 40 metres incapaç de passar inadvertida als ulls dels aficionats i un discret «búnker» on s’oculten els equips de ràdio. A mig matí ja van començar els preparatius, posant a punt la llenya i triant els calçots, conjuntament amb la parada de les taules que s’ocuparien posteriorment. Aquestes activitats van ser acompanyades per cordials converses i apreitius per anar picant.

  Parant taula
  Arribada l’hora, calia encendre el foc i començar l’escalivada dels calçots, pebrots, albergínies, carxofes, llangonisses i carn de xai, que en gran abundància serien portats a taula. Amb destresa professional es van anar coent mentre s’alimentava el foc per evitar que decaigués.

  Calçots i salsa, olives i torrades…
  Només quedava torrar unes quantes llesques de pa i desfilar cap a taula, o més ben dit, les taules, ja que els calçots van ser devorats a peu dret, en una taula sota el porxo, per després passar a l’interior per, ja còmodament asseguts, (i rentats) degustar la resta de l’àpat.

  A mesura que s’anava satisfent la gana dels comensals, el dinar transcorria amb cordialitat sense deixar d’esmentar les felicitacions que es repetien respecte a salsa i calçots així com la resta de plats fins a concloure el dinar, amb pastisseria dolça i cava del país, ja gairebé a mitja tarda.

  El dia començava a madurar i es repetien les felicitacions i agraïments als amfitrions. Una diada més entre amics, al voltant de la ràdio i de l’Associació Radioaficionats de Catalunya, ARCAT, que referma també així el seu compromís amb el territori, cultura i tradició, i la seva gent.


 • Centre de Coordinació Operativa de Catalunya


  Encetem un cicle de visites organitzades des d’ARCAT, a centres relacionats amb el món de les telecomunicacions. El primer de tot ha estat la visita al CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya). Cal fer esment que aquest Centre Operatiu es troba a l’edifici del Departament d’Interior.

  El CECAT és el centre superior de coordinació i informació de l’estructura de protecció civil de Catalunya. Vetlla per la bona gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de situacions en què calgui l’activació d’un pla d’emergències. Té com a última finalitat la seguretat de les persones, dels seus béns i drets, i també la previsió i la minimització dels efectes que poden patir en cas d’emergència.

  En aquesta visita hi van participar uns 30 radioaficionats. Els tècnics de Protecció Civil, ens van fer passar un matí entretingut i molt interessant, explicant amb pèls i senyals el dia a dia del funcionament del CECAT. També vàrem tenir l’oportunitat de visitar el CECAT mòbil, que estava instal·lat en el pati del Departament d’Interior.
  Un cop acabat la visita, un bon dinar de germanor